Α´ Λυκείου: Μια πολύ σημαντική τάξη!

Ίσως, η πιο σημαντική τάξη του Λυκείου. Η ύλη των μαθημάτων διδάσκεται πλέον σε επιστημονικό-αυστηρό επίπεδο ενώ προαπαιτείται για τη Β΄ και κυρίως για τη Γ΄ Λυκείου. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη διαφορά μεταξύ του επιπέδου της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου. Αυτό συντελεί σε μια αισθητή κάμψη στην απόδοση και κυρίως στις βαθμολογίες των περισσοτέρων μαθητών. Έτσι οι καλοί μαθητές απογοητεύονται ενώ οι πιο αδύναμοι αποπροσανατολίζονται. Είναι λοιπόν υπαρκτή η ανάγκη ουσιαστικής και έγκαιρης βοήθειας του μαθητή. Μη περιμένετε να δείτε τις επιδόσεις στο σχολείο και μετά να προχωρήσετε στην αναζήτηση κάποιας βοήθειας. Τα σημαντικά και σπουδαία στην Α΄ Λυκείου είναι και στα πρώτα κεφάλαια.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μάθουμε στον μαθητή να εργάζεται μόνος του. Σταδιακά να μην δίνουμε έτοιμες ή σχεδόν έτοιμες τις απαντήσεις και τις λύσεις των ασκήσεών του αλλά να μπορεί να τις λύνει με μικρές υποδείξεις.

Είναι επίσης μία τάξη που χρειάζεται περισσότερο διάβασμα στο Α΄ τετράμηνο ενώ οι απαιτήσεις προς τέλος του έτους ελαττώνονται. Αυτό δημιουργεί δύο πολύ σημαντικά προβλήματα στους μαθητές:
1ον) Δεν αποδίδουν καλά στις τελικές εξετάσεις. (Στο οποίο συντελεί και το γεγονός ότι οι μαθητές δεν έχουν εκπαιδευτεί και προετοιμαστεί να γράφουν τέτοιες εξετάσεις και σε τέτοια θέματα ούτε στο σχολείο ούτε στο σπίτι) και
2ον) Συνηθίζουν στην αδράνεια και δυσκολεύονται να μελετήσουν αποδοτικά όταν αυτό χρειαστεί, δημιουργώντας πολλές φορές κενά στη Β΄και τη Γ΄ Λυκείου.
Είναι λοιπόν μία τάξη που απαιτεί σωστή προετοιμασία.

Επιστροφή στην Αρχική